Wednesday , October 16 2019

Khyber Pakhtunkhwa ESE Teachers Jobs NTS Test Sample Papers

Khyber Pakhtunkhwa Elementary and Secondary Education Teachers Jobs NTS Test Sample Papers

E&SED Khyber Pakhtunkhwa Has announced posts of PST,CT,PET, DM,AT,QARI,TT (MALE/FEMALE) and SST (MALE/FEMALE) for the Districts Abbottabad, Buner, Battagram, Chitral, Dir Upper, Dir Lower, Haripur, Kohistan Lower, Kohistan Upper, Kohistan Kolai Palas, Mansehra, Malakand, Shangla, Torghar.

The Government of Khyber Pakhtunkhwa has allowed the National Testing Service to carry out the recruitment test for KPK ESED teachers jobs. The candidates who will apply for these jobs in the education department KPK make arrangements for their NTS written Test according the new recruitment policy of the KPK NTS Teachers jobs 2019. Here we will give the online preparation for the candidates who are intelligent to come out in the NTS Test. All applicants who are interested in the teachers jobs must pass the NTS written test for additional apply in the KPK education department. Candidates will recognize the paper pattern and all other subjects’ details here. So the candidates will get the KPK FTS Teachers Jobs NTS Written Test Sample Papers Syllabus Online Preparation here.

Khyber Pakhtunkhwa ESE Teachers Jobs NTS Test Sample Papers

All candidates will get the online sample papers of all subjects for all posts of the Teachers. The Applicants who will apply for the ESE Arts, Science, SSE, SESE and all other posts will make preparation through these papers. These online question answers are mcqs type which are make for the NTS screening test to obtain the high marks in all NTS Tests mentioned posts. Here we will upload subject wise online MCQs question Answers for candidates for the KPK Teachers Jobs NTS Written Test Sample Papers Syllabus Online Preparation.

The sample paper below was issued by NTS for the recruitment exams for the post of Secondary School Teacher (SST)  (General), offered by Directorate of Elementary and Secondary Education, Khyber Pakhtunkhwa.

nts sample paper pst kpk pdf

SAMPLE PAPER SST GENERAL

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate option from the given lettered choices (A to D) below each.

1._____ Each  is responsible for finding his/her own living accommodations.

  1. students
  2. student
  3. of all student
  4. of students

Four options (A to D) follow a related pair of words given in capitals Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

  1. SOAP: CLEANSE::
  2. Sponge: absorb
  3. Sin: expiate
  4. Iron: rust linen
  5. Detergent: cosmic

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters

  1. DILIGENT:
  2. lazy
  3. shirk
  4. avoid
  5. devoid

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones

  1. CHIMERICAL:
  2. realistic
  3. economical
  4. fantastic
  5. wonderful

Read the passage to answer question 5-8

At the turn of the twentieth century, people’s attitudes toward money were far more conservative than they are today. Borrowing and being in debt were viewed as a moral failing, almost as a disgrace. Thrift and saving were highly prized, and people who needed to borrow to make ends meet were seen as careless, unreliable, or extravagant. The focus in the economy as a whole was on developing large corporations like railroads, oil companies, and other companies that produced basic goods and services.

Then, in the 1920s, the economy changed. A huge network of banks and financial institutions developed, helping money to move more quickly and
easily through the economy. At the same time, the economy was increasing its focus on consumer goods— clothing, cars, household appliances and other things that individuals buy. To help promote the sale of these items, consumers were encouraged to buy on credit. If they could not afford an item right away, a store or a bank might lend them the money, which they could pay back in installments.

With the development of consumer credit and installment purchases, people’s attitudes toward debt and spending changed. The model citizen was no longer someone who was thrifty, buying only what he or she needed. People were respected less for being thrifty than for knowing how to use their money to buy as many things as possible— an attitude that persists at the turn of the twenty-first century.

  1. According to the passage, which of the following is NOT a belief that was commonly held in the early twentieth century?
  2. Owing someone money is a moral failing.
  3. People who save their money are respectable.
  4. People who buy as many things as possible are respectable.
  5. People who borrow money for necessities are careless and unreliable.
  6. What helped money move more quickly through the economy in the 1920s?
  7. The growth of railroads
  8. The growth of banks and financial institutions
  9. The rate at which people paid back their loans
  10. The increase in installment purchases
  11. The author mentions cars as an example of:
  12. A consumer good
  13. A household appliance
  14. An extravagant purchase
  15. A new invention
  16. According to the passage, how did the rise of consumer credit change people’s attitudes toward debt and spending?
  17. Attitudes toward debt and spending became more conservative.
  18. People used credit to buy only what they needed.
  19. Extravagant borrowing and spending became highly prized.
  20. Spending wisely became more respectable than being thrifty.

GENERAL KNOWLEDGE

  1. The old name of Madina was:
  2. Basra
  3. Mesopotema
  4. Yasrib
  5. Kufa
  6. The oldest dam of Pakistan is:
  7. Terbaila
  8. Mangla
  9. Warsak
  10. Khanpur

PEDAGOGY

11.If a mathematics teacher complements a geographical study of rainfall and temperature with one of its own graphs, the pattern of team teaching would be:

  1. Thematic pattern
  2. Cumulative pattern
  3. Concurrent pattern
  4. Concentric pattern

12.The lessons which are for developing attitudes, feelings and values among students are said to be:

A.Knowledge lessons

B.Skill lessons

C.Performance lessons

D.Appreciation lessons

SUBJECT

  1. Where do Kino and Juana flee to escape the trackers?
  2. Down the river
  3. Up the mountain
  4. Through the vale
  5. To their underwater lair

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

  1. The president administers the oath.
  2. The oath is being administered by the president.
  3. The oath will be administered by the president.
  4. The oath is administered by the president.
  5. The oath was administered by the president.
  6. The oath was being administered by the president.

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

  1. He said to me, “You are dishonest.”
  2. He said to me that I am dishonest.
  3. He told to me that I am dishonest.
  4. He told me that I am dishonest.
  5. He told me that I was dishonest.
  6. He said to me that you are dishonest.

Identify the word or phrase that needs to be changed for the sentence to be correct.

  1. As road traffic increases, elevated highways were built to help

A                               B

solve the problem of traffic jams. No error
C                D    E

Question 17 is based on the following passage.

What makes camels the best means of transport is not their speed. In fact they go slowly covering four to five kilometers an hour. But they can walk many hours on the burning sands of the desert. Their feet are made in such a way that walking on sand and hard rock is easy for them.

  1. What makes camels the best means of transport in a desert is their ability to
  2. walk for many hours
  3. walk in the sands
  4. carry heavy loads
  5. all of the above

sst general past papers kpk

nts model paper for pst 2019

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to E) below each.

1. The training session has been changed from 8:30 _____ 9:00.

A. at
B. to
C. in
D. by
E. and

Five options (A to E) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

2. DOLPHIN: MAMMAL::

A. larva: insect
B. penguin: bird
C. sonnet: stanza
D. computer: keyboard
E. peninsula: island

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

3. REVENGE:

A. vengeance
B. retribution
C. pardon
D. payback
E. reprisal

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

4. Najma is washing her clothes.

A. Her clothes are being washed by Najma
B. Her clothes were being washed by Najma
C. Her clothes has been washed by Najma
D. Her clothes is being washed by Najma
E. Her clothes had been washed by Najma

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

5. Salma said, “Knowledge is power”.

A. Salma said that knowledge was power
B. Salma said that knowledge had power
C. Salma said that knowledge is power
D. Salma announced about power of knowledge
E. Salam exclaimed that knowledge was power

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

6. VICTORY:

A. progress
B. success
C. defeat
D. fortune
E. overcome

Read the passage to answer questions 7-8

Among the chief sources of education available to Tahir was a quiet garden adjoining his family house. Here he used to spend much of his time, absorbing the peace and beauty of nature. It was through this early contact with nature that he acquired that serenity of mood that distinguished him all his life. It was in this garden too that he came to understand that the principle of harmony was at work throughout the Universe. At the same time, he formed the habit of observing and reflecting on things.

7. How did Tahir spend much of his time in the garden adjoining his family house?

A. reading literary books
B. plucking flowers and enjoying their fragrance
C. enjoying natural peace and beauty
D. sleeping in natural air and thinking in poetry
E. playing with the neighbors’ kids

8. How did the garden near Tahir’s house serve him?

A. as a means of peace
B. as a means of education
C. as a source of entertainment
D. as a source of social activity
E. a good passing time to relax in natural beauty

MATH

9. If Rs.160 is percent of the value of a house, the worth of the house is:

A. Rs.25000
B. Rs.400
C. Rs.40,000
D. Rs.4000
E. Rs.5500

10. If A and B are any two sets then means:

A. Common elements of set A and set B
B. All elements of set A and set B
C. Elements of set A only
D. Elements of set B only
E. Null set

IT SKILLS

11. You have computerized your office. What Software will you suggest to Account Department for Calculating monthly salary and other expenditures?

A. Oracle
B. Sql Server
C. Microsoft Excel
D. Microsoft Access
E. Power point

12. In internet explorer, the function key F5 is used to:

A. Close the browser
B. Refresh the browser
C. Go to the history of the browser
D. Minimize the browser
E. Maximize the browser

PEDAGOGY

13. In a lecture a teacher should present the students with examples of:

A. foreign cultures
B. familiar daily life experiences
C. imaginary scenarios
D. unfamiliar objects and ideas
E. remote areas

14. In Testing, ‘Feedback to Students’ refers to:

A. Help students in studies
B. Help students in preparing for examination
C. Let students know about test-pattern
D. Do not let students know about test-result
E. Let students know about test-results

SCIENCE

15. Soda water contains:

A. Carbon dioxide
B. Nitrous acid
C. Acetic acid
D. Sulphuric acid
E. Sulphur dioxide

16. Orange is a rich source of:

A. Vitamin A
B. Vitamin B
C. Vitamin C
D. Vitamin D
E. Vitamin K

SOCIAL STUDIES / ISLAMIYAT

17. Quaid-e-Azam died on ________.

A. 11th September 1948
B. 9th September 1948
C. 7th September 1948
D. 2nd September 1948
E. 1st September 1948

18. Siddique was the title of:

A. Hazrat Abu Bakar (R.A)
B. Hazrat Umer (R.A)
C. Hazrat Usman (R.A)
D. Hazrat Ali (R.A)
E. Hazrat Hamza (R.A)

CURRENT AFFAIRS / GENERAL KNOWLEDGE

19. Which of the following Pakistani women was appointed as SAARC guided Ambassador for HIV Aids on February 21 2013?

A. Sharmeen Obaid Chinoy
B. Malala Yousaf Zai
C. Shereen Mizari
D. Hina Rabbani Khar
E. Firdous Ashiq Awan

20. Athens is the new name of:

A. Greece
B. Athinai
C. Cyprus
D. Rome
E. Germany

URDU

21. کسی شخص سے کوئی رقم یا کوئی چیز وصول ہونے کا تحریری ثبوت کیا کہلاتا ہے؟

خط
سند
رسید
دستخط
ٹکٹ
22. مندرجہ زیل جملے میں روزمرہ کی غلطی درست کریں؟

رات میں بہت اوس پڑی

رات کو بہت اوس پڑی۔
رات کو بہت اوس پڑی ہے۔
رات میں اوس پڑی ہے۔
رات میں بہت اوس پڑی ہے۔
رات بہت اوس پڑی۔

23. عوارض کا واحد کیا ہے؟

عارضی
عارضہ
عرض
عرضی
عروض

ANSWER KEYS..
1.B

2.B

3.C

4.A

5.C

6.B

7.C

8.B

9.C

10.A

11.C

12.B

13.B

14.E

15.A

16.C

17.A

18.A

19.A

20.B

21.C

22.E

23.B

Dogars NTS Solved Paper Book PDF Format is available in the Market in which Questions provides all Urdu and English Books.

Download Dogars NTS Solved Paper Book PDF Free.nts sample paper for elementary teachers